enter-article בדיקות עיניים - לא עולים לכביש לפני שבודקים את הראייה - מרכז אופטיקאים ארצי
אופטיקאים » מאמרים וחדשות » בדיקות עיניים - לא עולים לכביש לפני שבודקים את הראייה

בדיקות עיניים - לא עולים לכביש לפני שבודקים את הראייה

בישראל של 2011, קיימת החובה החוקית (והמוסרית) לערוך בדיקת ראיה לפני הנהיגה. בדיקות הראיה אינן בגדר אופציה לפי החוק. העדכון בחוק, שנכנס לתוקפו בתחילת השנה הנוכחית (2011), מחייב בדיקת עיניים לרשיון במועדים הבאים:

1.      לפני תחילת לימודי הנהיגה, במסגרת הבקשה להוצאת רישיון (בדיקת ראיה ל"טופס ירוק")
2.      מגיל 60 כל חמש שנים
3.      מגיל 80 כל שנתיים
שני הסעיפים האחרונים נכונים לפני חידוש הרשיון. כמו כן, חשוב להבין שההגבלות הללו נכונות לגבי הנוהגים ברכבים פרטיים. נהגים ציבוריים כבולים בתקנות מחמירות עוד יותר, והדבר נכון גם לגבי בדיקת עיניים לרשיון, אבל עליהם בהמשך.

מה הן דרישות החוק

החוק דורש (לגבי נהגים פרטיים!) ראיה של לפחות 6/12 בעין אחת. המספרים הללו נראים אולי טכניים מידי לאלו מאיתנו שלא בילו 4 שנים בלימודי אופטומטרייה, אבל למעשה המשמעות פשוטה מאוד. התכונה הזו של חוש הראיה נקראת "חדות ראיה", או VAבאנגלית (ראשי תיבות של visual acuity).

בישראל (ובאירופה) מקובל למדוד את חדות הראיה באמצעות בדיקת ראיה פשוטה: קריאת מספרים/אותיות בגודל הולך וקטן ממרחק של 6 מטרים. הבדיקה פשוטה מאוד ולכן מבוצעת כחלק מן הבדיקה השגרתית של רופאי עיניים, אופטומטריסטים, וכמובן בדיקת עיניים לרשיון. במידה והנבדק מסוגל לקרא את כמות השורות שלפי מחקרים קודמים 95% מן האוכלוסיה הצליחו לקרא, לראיה קוראים "6/6"- כלומר ממרחק של שישה מטרים הנבדק רואים כמו ש"אמורים" לראות משישה מטרים. במידה והנבדק קרא פחות מכך, המספר ישתנה.

כך לדוגמא בדיקת ראיה של 6/12 פירושה שממרחק 6 מטרים הנבדק קרא כאילו הוא מרוחק 12 מטרים. כהערת אגב נציין כי בדיקת חדות הראיה, בייחוד כאשר היא אינה תקינה, אינה מבטלת את הצורך בבדיקת ראיה מקיפה של רופאי עיניים, שכוללת גם הסתכלות לתוך מבנה העין הפנימי.

חד אבל לא חלק

מלבד חדות הראיה, החוק מעמיד כמה דרישות סף נוספות לגבי חוש הראיה של המבקש לנהוג. הדרישות די מסובכות ולא רלוונטיות לרוב רובם של הנהגים, אבל בגדול הכוונה היא לראיה היקפית מספקת (לכן הסובלים מליקויים שונים כמו גלאוקומה עלולים להזדקק לתיקון ראיה מיוחד), ראיית צבעים בסיסית, ותגובה לתנועה.
תיקון חצות

כמובן שגם אם, בדומה ליותר משליש מן האוכלוסיה, חדות הראיה שלכם לא תקינה, ניתן לתקן אותה בקלות. רופאי עיניים או אופטומטריסטים ימליצו על אמצעי תיקון רפרקציה (שבירה), כגון משקפיים, עדשות מגע או ניתוח.

בסופו של דבר מה שמעניין את משרד התחבורה הוא חדות הראיה בפועל (לאחר התיקון עם משקפיים או עדשות). זיכרו כי במידה וצוינה ברשיון החובה להרכיב משקפיים/עדשות מגע, נהיגה ללא אמצעי התיקון היא עבירה (הנקנסת במעל ל-200 ₪).

מי בודק, מתי ואיפה

כאמור לא חייבים רופאי עיניים כדי להשלים טופס  בדיקת עיניים לרשיון. כל אופטומטריסט מורשה יכול לחתום על הטופס (חלק מן הטופס הירוק, חידוש הרשיון, או טופס נפרד אותו ניתן להוריד כאן https://www.gov.il/BlobFolder/service/eye-exam-for-driver-license-report/he/RISHUY_FORMS_letter_optometrists.pdf).

עוד באותו נושא

מדריך לימודי אופטיקה

מדריך לימודי אופטיקה

לימודי אופטיקה פותחים צוהר לעולם ייחודי וסגור, הכולל מגוון אפשרויות תעסוקה ומחקר. בשורות הבאות נרחיב מעט על לימודי אופטיקה, מדוע  הם השקעת...

בדיקות ראייה – לפני שרצים לחנות

בדיקות ראייה – לפני שרצים לחנות

בדיקות עיניים באופן שגרתי ובכל גיל יוודאו כי הנכם בעלי ראייה תקינה ויעזרו למנוע התפתחות של לקויות בעיניים   בדיקות עיניים אצל אופטומטריסט...

בדיקות עיניים - מה הן יגלו לנו?

בדיקות עיניים - מה הן יגלו לנו?

מכון עיניים ממוצע מספק מגוון רחב של בדיקות ראיה רוטיניות ומיוחדות, חלקן ידועות בציבור וחלקן שמורות לידע של רופאי עיניים מומחים. בשורות הבאות...

string(31) "categoryבדיקות ראייה"